Mitul sufletului pereche vs. corsetul Cenusaresei


E plina social media de articole care preamaresc si preaslavesc viitorul suflet pereche si il poleaiaza cu atatea calitati si armura atat de stralucitoare incat numai si numai citind textul, ca te si orbeste….de tot.

Cum se face ca nimic nu se adevereste? De unde atata visare? Suntem atat de falsi incat odata ajunsi acolo, in punctul in care ne-am pricopsit cu asa-zisul suflet pereche, oricat de dezamagiti am fi, sa nu recunoastem in ruptul capului ca lucrurile nu sunt roz?

De ce nu recunoaste nimeni ca nu exista suflet pereche, ca e o idee cum nu se poate de falsa: ca barbatul nu este alaturi de tine, nu este stalpul casei, chiar daca fizic este acolo , nimeni si nimic nu il va face sa simta din ceea ce simti tu, nici extaz nici calvar, din ale lui nu il vei scoate, nici macar de dragul tau nu o va face! De vei fi bolnava el nu se va imbolnavi pentru tine, nu iti va aduce un ceai la pat numai daca ii vei cere in mod expres si foarte ferm daca vei avea puterea, nu va veni in intampinarea dorintelor si nici nu le va intui, nu va intra in procesul acesta! Tu, femeie, te vei ajuta pe tine si restul familiei sau vai de voi toti va fi!

Sau, poate, incet incet si subtil se admite cat de la bine si la rau este gena barbateasca.

In filmul Still Alice, sotul, Alec Baldwin, odata afectata de boala, Alice, acesta nu o mai trateaza ca pe o partenera, nu intra in lumea ei, nu incetineste pasul alert al vietii lui si nici nu ia vreo pauza de la cariera ascendenta. Singura care o trateaza uman, cu compasiune si dragoste este fiica de pe drumuri, in rest nici un membru al familiei nu si-a schimbat cursul vietii si nu a incetat o clipa sa se gandesca la viata si planurile lor.

Deci, femeia e menita sa se dedice tuturor dar ea nu primeste nici cea mai infima urma de daruire din partea celor carara li s-a dedicat.

Basmul Cinderella a fost ecranizat intr-un film modern cu o protagonista demna de descrierile idealului de frumusete feminina a tuturor timpurilor: mijlocul subtire, parul lung, imaculata si ingenua care va sfarsi la bratul unui barbat frumos, viteaz si bogat. Astfel, basmul a devenit un tipar de viata. Fetele sunt menite sa isi gaseasca/caute printul si sa se marite. Daca este un print sau marlan asta ramane de vazut.

Daca partea feminina a societatii se va trezi in cele din urma si se va opune acestui cliseu de viata batut in cuie de atatea generatii, la fel, ramane de vazut, dar cu siguranta, generatiile tinere au luat atitudine si constientizeaza la varste fragede ca nu asta este rostul lor: nu trebuie, nu este imperios nici imperativ sa iti gasesti un barbat si sa te mariti odata ce te califici cel putin din punct de vedere biologic si anatomic.

Nu am vazut filmul, nu cred ca se abate de la cunoscutat poveste a fetei oropsite, dar am citit un articol referitor la talia uimitor de subtire a actritei care o interpreteaza pe Cenusareasa, imbracata in rochia-corset care o determina sa fie mai supla si mai ….chinuita. De aici o trecere la vestimentatia pe care trebuie sa o suportam numai si numai pentru a reflecta o silueta impecabila consacrata in toate basmele vechi si preluate de cele moderne si mai rau, adoptate ca model si stil de vestimentatie in zilele noastre. Vezi vedete care nu au nici o legatura cu silueta perfecta, ba chiar prea voluptoase, nu se lasa, ba chair forteaza situatii pentru a intruchipa visul oricare femei: sa fie printesa! cu tot tacamul: sunt dispuse sa fie umilite, sa sufere doar ca sa dobandeasca, odata cu corsetul in care de-abia intra cateodata, statutul de printesa alaturi de printul mult visat intr-o poveste presarata cu o feerie de evenimente mondene.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s