Nestemate pentru suflet


Se poate sufletul hrani doar cu intangibil fara a avea nevoie si de ….forme? Sunt visurile, atingerile si mangaierile de ajuns?

In viziunea mea, hrana pentru suflet e casa in care traim, obiectele care ne inconjoara, ceea ce vedem cand ajungem acasa, cu ce ne ocupam timpul liber, unde calatorim, cu cine ne vedem, ce muzica ascultam, ce carti citim, ce filme vizionam, pe cine lasam sa intre in viata noastra. Nu degeaba se spune ca ochii sunt expresia sufletului.

Optica si habitatul reflecta sufletul nostru iar acesta este personalitatea noastra.Toate acestea au legatura cu educatia si cultura noastra. Pana la urma sunt mostenirea genetica, vorbim, avem anumite gusturi si deprinderi, e ADN-ul nostru, firea noastra. Dar lucrurile se pot schimba. Gusturile se educa.

# In ultimii ani, stilul minimalist a fost in voga in spatiul privat cat si cel public. Oamenii au simtit nevoia de aer, lumina si suprafata mare astfel ca spargeau, largeau si scapau de lucrurile incomode care luau dion spatiu pentru a face loc unui singur obiect de mobilier reprezentativ suprafetei incaperii: podea laminata, canapea, corpuri suspendate, cuburi, etajere sau doar pigeon holes. Intr-o editie recenta a unui ziar de metrou londonez, concluzia unui articol depre decoratiuni interioare si mobilier spunea ca minimalismul face loc clasicului. Daca MDF-ul facea furori nu foarte demult, acum batrnul lemn isi reia locul de rege in interioarele noastre.

# Cambridge-ul si punting-ul

O dupa amiaza la Cambridge, pe un timp de primavara rece si mohaorata nu te prea lasa sa gusti din placerile locale in afara de o plimbare pe strazile pavate cu piatra slefuita de istorie si rasunatoare de pasi de turisti si localnici, flancate de cladiri impunatoare si grave, parcuri cu copaci imensi incarcati de flori in aceasta perioada a anului. Un castan salbatic imens parca se prabusteste in strada, glicina plange pe gardurile- strajer ale acestui loc incarcat de istorie.

Insemnatatea locului e de prisos sa o mentionam, daca vreti un tur al universitatii si campusului, studentii sunt dispusi oricand sa te conduca contra cost bineinteles.

Daca ai norocul de o zi insorita pun pariu ca nu poti rata punting-ul pe raul Cam, care iti ofera prilejul sa bifezi punctele de reper ale orasului precum Capela Colegiului Regelui (Kings College Chapel), The Wren Library at Trinity College  Biblioteca Wren de la Colegiul Sfanta Treime Curtea Noua a Colegiului St John, New Court St Johns si Podul Suspinelor (The Bridge of Sighs) , zona Backs (Spatele).

Mai are rost sa descriem pitorestile pub-uri care la ora prinzului te ademenesc sa dai buzna dupa atata colindat si sa iti potolesti setea un pint de bere care mai de care….

# Bury St Edmunds

Ploau si iarasi ploua de aseara si inca nu ne-am aventurat bine in oraselul de provincie care te averitzeaza inca de la intrare ca e ,, a jewel in the British crown”. Si intr-adevar este, un oras cochet cu o piata de zarzavaturi proaspete si aratoase, antichitati, peste si fructe de mare, artizanat, cu locuri cochete si magazine ultra aprovizionate.

Manastirea si hotelul sunt alte piese de rezistenta ale acestui oasel care m-a fascinat prin arhitectura cladirilor si a caselor, stilul gotic cu cel georgian se impletesc iar parcurile sunt perfect aranjate cu  vegetatie luxurianta, lalele de toate culorile, arbusti, pajisti verzi pe care se ohihnesc ratele si se topaie in ciuda vremii veveritele. Imagine

Imagine

O dimineata ploaiasa si rece de primavara poate incepe la un salon de ceai. Suna bine, mai ales daca nu ai altceva mai bun de facut in afara de activitati indoor din cauza vremii, iar o bautura fiebinte cu ceva dulce e un rasfat potrivit pentru o zi ca acesta. Asa ca intrat intr-un salon de ceai, la Harriets Cafe Tearooms, ca si foarte multi alti localnicii care isi incep o zi minuta aici, eu in compania unui ceai verde si de iasomie Green Tea si mini prajiturele pentru a nu rata preferatele acelei zile: tarte toblerone, lemon si cheesecake.

Imagine

Pentru mine aceste sunt doar cateva din micile placeri care imi umplu sufletul si ma mangaie… nu stiu cum sunt altii dar eu nu pot sa nu gust din toate pentru a-mi hrani sufletul cu lecturi, filme, citit, calatorii…

Ce mai incanta oamenii in ziua de azi? Mai este natura o desfatare, acele valori pe care le-am pretuit odata mai sunt ele apreciate de omenire? Sau a trebuit ca non-valorile sa devina valori pentru ca ceea ce a fost odata clasic, accesibil si pretuit sa devina un produs de lux si intangibil pentru majoritatea dintre noi?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s