Vacante


 

Chiar daca o sa contrazic cea mai recenta postare in care ma erijez o mare impatimita a destinatiilor cele mai eclectice si ma avant sa dansez tano-ul in Argentina, sa iau cu asalt aglomeratia si sa sa gust savoarea bacatariei marocane, sa ma revitalizez in baile termale ale Europei, oricat m-as plia in acele habitate, cea mai tihnita si relaxanta vacanta este chez toi. Prefer sa ma exprim astfel, deoarece sfera semantica a acestui ,,chez toi’’ indica apartenenta si proprietatea mai mult decat alte cuvinte ale limbilor cu care sunt eu familiara.

Nu e nevoie de organizari si planificari epuizante, pana la ultimul detaliu, orice uiti, nu poate fi  frustrnat caci nu ti-e la indemana. Intrebari de genul cum sa…? Nu ratezi nimic din obiectivele must, fie ca sunt turistice, comerciale, culinare, sociale si entertainement, iti incoltesc mintea si intri intr-un soi de agitatie demna de insomnia scolarului care urmeaza sa plece in tabara. Sunt intrebari premergatoare plecarii in vacanta si cele la fata locului:

–          Unde sa mananci?

–          Ce sa mananci?

–          Unde sa bei cea mai buna cafea/ cocktail?

–          Care e localul cu cea mai buna panorama/ vedere?

–          Unde sa faci shopping de calitate, souveniruri, lucruri de luat acasa; desi toti suntem fascinate de culorile locale si am dori sa luam un un coltisor simbolic cu noi, adeseori acestea nu se potrivesc cu specificul locuintei noastre.

–          Ce hotel sa alegi, in functie de factorii determinanti (camera cu vedere, calitatea serviciilor, facilitati), tipul de hotel family sau boutique;

–          Ce tour operator/ agentie sa alegeti?

–          Ce pachet si destinatie in functie de disponibilitate de deplasare, anotimp, pachet existent, pret?

–          In strainatate sau in tara?

–          A se avea grija la schimbul valutar;

–          A se activa roaming-ul; aparat foto, bagaj atotcuprinzator dar nu si incomod; tinute adecvate si suficiente;

–          Goanna dupa cat mai multe activitati, sa ajungi sa bifezi tot ce nu reusesti sa faci in timpul anului;

Ce-ar fi sa nu-ti propui nimic?

Adevarata vacanta, in tihna casei tale, cu familia, cel mult. Daca e timp si de prietenii care au ramas acasa, tant mieux. Ce sa alergam de colo colo, sa fim mondeni, sa socializam cu toata lumea? Fara anagajamente. Doar pentru sufeltul nostru.

Eu nu reusesc in timpul anului sa ma detasez, to let it go. Sa nu imi pun in minte nimic. Sa citesc dupa bunul meu plac, sa ma uit la cele mai plictisitoare emisiuni, sa ma plimb in natura, sa ma odihnesc, fizic, psihic, sa lenevesc…sa ma rasfat. Chiar daca ar fi cel mai exclusivist hotel boutique din Venetia tot nu te-ar lasa sufletul sa faci un dolce farniente o zi intrega (oricat de ploioasa ar fi) cu room- service si sampanie, tot ai dori sa iei parte la spectacolul orasului impanzit de turisti in orice anotimp.

Ma aflu in vacanta de sarbatori de iarna si am ales sa petrec exclusiv acasa. Singurul meu gand e sa citesc cat mai mult, sa mananc sanatos. Am citit Adela lui G. Ibraileanu, o lectura nu foarte usoara, dar in linistea mea interioara am chiar indragit-o. Zbuciumul doctorului Codrescu mi s-a parut undeva la ani lumina de mine, am citit detasat si la rece, la fel ca si fazele in care alterna eroul in analiza dragostei fata de Adela. Cenzura sa mi s-a parut adesea altruista, prin viziunea asupra viitorului, dar in acelasi timp condamna la destine tragice. M-a induiosat pudicitatea acelui veac si naivitatea principiilor, mai ales cand dl. Ibraileanu marturiseste c-a inserat putina pornografie : ,,Adelei i se vedea coltunul de doua degete’’.

Ce-ar spune Pascal Bruckner sau mai mult, dl. Grey? (desi nu am citit romanul cele 50 de umbre ale lui Grey, am citit doar recenzia pe un blog de literatura)

Deci, da, sunt de preferat mai ales de sarbatorile de iarna, vacantele acasa. Mai ales daca ai la indemana frumuseti naturale de care sa te bucuri si o familie aproape.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s