Bijuteriile Normandiei


M-am hotarat sa plec in vacanta. Dupa un an de oboseala si munca, dupa 7 ani de bajbaiala si rateuri, aveam nevoie de o reintoarcere. Asa ca am confirmat repede persoanelor dragi de acolo. Caci este vorba si despre oameni pe care ii cunosti si iti schimba viata, locurile pe care le vezi si te fac sa speri ca le vei revedea.

Nu o sa povestesc despre lungile plimbari pe bulevardele Parisului pentru a nu rata nici un magazin, despre vitrinele luxoase si despre terasele unde te poti odihni la o cupa de kir cassis; ci despre Normandia unde esti intampinat de o constructie maiestuoasa a podului cu acelasi nume, Normandie, pe care poti sa il traversezi si pe jos, fiindca este prevazut si cu 2 benzi pietonale.

O calatoarie cu masina de 2- 3 ore spre Honfleur, regiune cu paduri si dealuri verzi, cu hortensii imense roz, violet, albastru si mov la poartile caselor care pastreaza stilul arhitectonic local.

Un golfulet in care se scalda ambarcatiunile cu panze, terase insorite care te invita sa te rasfeti cu delicatesele marii, cu stradute laturalnice inguste, magazine cu produse home made fie ca sunt cosmetice, haine, bijuterii…sau arta: picturi, sculpturi…

Deauville o alta statiune cu deschidere la Oceanul Atlantic, cu plaja de nisip fin. Faimoasele umbrelutele tip cabine te duc cu gandul la inceputurile turismului balneo- climateric din secolul XIX deoarece stilul a fost pastrat acelasi, poate doar mai viu colorate. Promenada din lemn flancata pe partea dreapta cu cabinete care odinioara gazduiau celebritati ale cinematografului si multe terase.

Animalele de companie nu au voie pe plaja iar accesul motocicletelor si alte mijloace de transport este de asemenea, interzis.

Cazinoul in afara de jocuri de noroc iti odera posibilitatea sa cinezi, sa vezi un sectacol sau sa bei un pahar, cum spun francezii dar mai ales sa asisti la un eveniment de mare anvergura daca ai norocul sa fie vreun fesival de film…concursuri de echitatie, expozitii de arta, campionate de poker si multe altele, lista nu este exhaustiva iar agenda nu se opreste aici.

Shopping-ul este la el acasa si chiar daca vorbim de o statiune, am intalnit nu doar o mare casa de moda care si-a instalat propriul boutique aici.

Un loc care te primeste si unde te simti ca faci parte dintr-un decor exclusivist. Un decor pe care Proust l-a transpus in atmosfera romanului  ,,A la recherche du temps perdu” prin orasul fictiv Balbec.

Galetele din Etretat

O bijuterie a Normandiei cu plaja din galete si faleze inalte care te duce cu gandul la capitole din viata lui Guy de Maupassant si intelegi de ce s-a dedicat acestui loc inca din copilarie, mai tarziu construindu-si o casa aici.

Daca vrei sa urmaresti fluxul si refluxul administratia statiunii iti pune la dispozitie orarul acestora, temperatura apei si a aerului. In luna august oceanul poate sa aiba 17 grade iar aerul 21 de grade.

Gastronomic vorbind am incercat clatitele la o terasa cocheta cu flori unde poti sa te pierzi cu privirea in multimea de vilegiaturisti fascinati de frumusetea cladirilor tipic normande, cu  muscate rosii si hortensii mov.

Si deoarece calatorului ii sade bine cu drumul, am facut cale intoarsa spre Paris cu speranta ca ma voi intoarce ca sa savurez mai pe indelete aceste locuri.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s