Despre Grecia, cu dragoste


Sunt una dintre norocoasele persoane care au avut sansa sa se dezvolte personal, maturizeze si slefuiasca in alta cultura si tara.

Grecia…

Nu doar ca am trait 5 ani in Grecia (insula Creta respectiv Santorini), ci am privit-o ca pe a doua patrie a mea. Tot romanul devine nationalist in strainatate, dar acei 5 ani m-am regasit in acea tara.

Nu pretind a fi devenit o mare cunoascatoare a Cretei dar am dobandit ceva cunostinte ca puncte de reper pentru orice turist.

Sa incepem cu pitoreasca insula Creta, care este inzestrata cu toate formele de relief, munte si mare: muntii Ida, Levka Ori, Dikti a caror piscuri se dezapezesc abia in luna iunie, marea Egee, Mediteraneeana si Libiei scalda tarmurile insulei, raulete limpezi si golfulete… toate adunate pe o suprafata de aproximativ trei sute si ceva de kilometrii patrati.

E coplesitor rasaritul soarelui privit de pe terasa unei case din orasele port Chania, Rethymnon, Herklion dominate de fortarete care au inca zidurile drept marturii ale cuceririi venetienilor.

In fiecare oras exista un oras vechi ( Palaia Poly), de fapt o portiune a orasului care si-a pastrat patina vremii, in arhitectura, fatada cladirilor si stradutele inguste si intortocheate slefuite de pasii localnicilor si a turistilor, cu iarna cu vara.

Plajele sunt lungi cu nisip fin, coasta si litorarul fiind impanzite de hoteluri si locuri de petrecut zilele fierbinti, la un freddo pe care doar grecii stiu sa il faca cel mai bine dintre toate natiile cu veleitati de cunosctatori in ale Food& Beverage-ului.

Sa mergem la o taverna sa luam pranzul in spirit local, adica, sa ne rasfatam cu vinul casei, alb si servit rece, peste barbun, creveti la grill, caracatita si bineinteles miss Congeniality, salata greceasca dupa care chiar tanjesc acum, intr-o zi de iarna, si dupa vreo cativa ani buni de cand am parasit aceasta insula.

Meniu extra sezon: fava, dolmadakia, koukouvaia, saligaria, garides saganaki, vin alb/rose Lazaridis si un restaurant fie in sezon in curtea interioara imprejmuit de bougainvillea,  fie in extrasezon in wine cellar sau la wine bar, cel mai gourmet si stilat restaurant al orasului Rethymno din orasul vechi, Avli, care imbina elemente decorative traditionale, minimaliste si clasice.

Asfintiul soarelui ne va prinde pe plaja, privindu-l pana ce tot cerul se va picta in nuante de foc si va apune in valurile marii, in fundalul unei muzici a sferelor.

Must see ale insulei lista nu este exhaustiva si nu se limiteaza la acestea, dar daca ai conditie fizica poti sa faci traseul Samaria Gorge (18 km, traseul lung, este si unul scurt pentru neinitiati), plajele din sudul insulei, Plakia, Preveli, renumita pentru padurea de palmieri la varsarea raului in mare, Vai, din nou padure de palmieri neplanatata de mana omului,Elafonissi cu nisipurile roz, palatul Knossos, manastirea Arkadi, satele traditionale grecesti ale insulei, Margarites, orasul Agios Nikolaos, denumit si de localnici si mica Venetie sunt doar cateva locuri care iti ofera ocazia sa iei pulsul vietii in aceasta insula.

O alta insula care pur si simplu te uluieste prin splendoarea panoramei…

La vreo 200 de km de insula Creta, se inalta din mare, insula Santorini (Santa Irini) care se spune ca in urma eruptiei vulcanului Thera a fost sfaramata in jumatate, cealalta jumatate scufudandu-se in mare, si cateva bucati se mai zaresc in jurul Ifestios-ului (vulacanului), acesta eruptie ducand si la disparitia civilizatiei minoice din Creta.

80 de kilometrii patrati in forma unui corocodil.

Insula inca mai poarta pe peretii ei lava vulcanului…

Plaje cu nisip negru, care se oglindesc in apele perfect albastre si coama alba ale acestora, ( Perivolos, Perisa) plaje cu nisip rosu, alb Vlychada, Kamari, preferata de artistii boemi in anii ’60-’80.

Monolithos, o plaja remote unde te poti ascunde de ochii curiosi ai localnicilor si de navala turistilor mai ales in luna august, care este cea mai aglomerata perioada a anului. cel putin era.

O degustare de vinuri? Art Space, un melange de arta contemporana, expozitii de pictura, si prezentare si degustare de vinuri locale.

Podgoriile Boutari, Santo si Antoniou pe drumul serpuitor care strabate insula de la nord la sud.

Taverne unde se poate manca simplu si sanatos… the Nets (Navoadele), beach barul Wet unde te poti tolani in baldachinele albe…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s